ممکن است همه با روغن زیتون آشنایی داشته باشند ولی اطلاع دقیقی از انواع آن ندارند . و احتمالا با خود فکر می کنند که یک نوع روغن زیتون بیشتر نیست که با کیفیت های مختلف به بازار عرضه می شود. این در صورتی است که به طور کلی سه نوع روغن زیتون معمولی، روغن زیتون بکر و روغن زیتون فرابکر داریم. انواع مختلف این روغن با توجه به روش استخراج روغن، نوع مواد افزودنی و سطح اسید اولئیلک آزاد مشخص می شود. در ادامه در مورد این سه نوع روغن زیتون اطلاعات بیشتری به شما می دهم تا شما را با تفاوت های آنها بیشتر آشنا کنم . سپس خواص روغن زیتون فرابکر شمالچی را برای شما توضیح می دهم.
انواع روغن زیتون
روغن زیتون فرابکر
این نوع روغن زیتون که به آن روغن زیتون فوق بکر نیز می گویند با کیفیت ترین نوع روغن زیتون می باشد. روند استخراج این روغن به گونه ای است که وقتی شما روغن تولید شده را مصرف می کنید. طعم واقعی زیتون را احساس خواهید کرد. همچنین ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی موجود در زیتون. در این روغن موجود است و نسبت به دو نوعی که در قسمت بالا گفتیم اولئیک اسید کمتر دارد (کمتر از 1 درصد.)، برای استخراج این روغن از هیچ گونه مواد شیمیایی یا حرارتی استفاده نشده است و رنگ آن سبز طلایی می باشد. عطر و طعم این نوع روغن زیتون متفاوت است و وقتی میخورید در پایان مزه آن به تندی ختم می شود. بیشترین استفاده از این روغن برایپخت و پز ، تهیه سس ها و غذای سرد است.
روغن زیتون بکر
در این روش برای استخراج روغن از میوه زیتون از گرما و مواد شیمیایی استفاده نمی شود و تا حدودی می توان گفت که این روغن تصفیه شده نیست. این روغن دارای خلوص و طعم واقعی زیتون است و تا حد زیادی به روغن فرابکر تشابه دارد. تفاوت این دو نوع روغن در این است که روغن زیتون بکر دارای میزان اولئیک اسید بیشتری است .و از طرفی طعم ملایم تری هم دارد. البته گفتنی است که این روغن بسیار کمیاب است و به سختی یافت می شود.
روغن زیتون خالص یا معمولی
این روغن زیتون را با استفاده از مواد شیمیایی و فرآیند های حرارتی تولید می کنند. و کیفیت آن از دو نوع دیگر کمتر می باشد. رنگ این نوع روغن زیتون روشن تر و اولئیک اسید موجود در آن حدود 3 تا 4 درصد می باشد و بیشترین کاربرد آن در پخت و پز می باشد.
برای تهیه این روغن از مواد شیمیایی و فرآیندهای حرارتی استفاده شده است. کیفیت آن از روغن زیتون فوق بکر کمتر است. رنگ روشن تر و اولئیک اسید بیشتری (3-4 درصد) دارد. و برای اهداف پخت و پز مناسب می باشد و طعم خاصی ندارد.
خواص روغن زیتون فرابکر شمالچی
مقدار ویتامین های محلول در چربی در روغن های زیتون فرابکر بیشتر از سایر روغن هاست. و همچنین اسید های چرب ضروری موجود در این روغن ها برای بدن بسیار مفید هستند. 100 گرم روغن زیتون فرابکر حاوی مواد مغذی زیر است:
- ویتامین K: 75 درصد نیاز هر شخص در روز
- ویتامین E: 72 نیاز هر فرد در روز
- امگا 3: 76.0 درصد
- امگا 6: 7.9 درصد
- 73 درصد چربی تک اشباع نشده (که معمولا اولئیک اسید است.)
- 8.13 درصد چربی اشباع
سایر خواص درمانی و دارویی روغن زیتون فرابکر عبارتند از:
- کاهش بیماری های قلب و عروقی
این روغن به دلیل داشتن مقدار زیادی اسید های چرب اشباع نشده، .ویتامین E، ویتامین D و امگا 3 باعث کاهش خطرات ابلا به بیماری های قلبی و عروقی می شود. این مواد به طور دقیقتر باعث می شوند. که فشار خون، کلسترول، لخته های خونی، LDL و التهاب در سیستم گردش خون کاهش یابد .و آندوتلیال بهتر عمل کند و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی. عروقی تا حد زیادی کاهش پیدا کند. - پیشگیری از بیماری های مزمن با استفاده از روغن زیتون فرابکر
بسیاری از پزشکان بر این باورند که علت اصلی بیماری هایی مانند سرطان، دیابت،. سندرم متابولیک، آرتریت و آلزایمر. التهاب های مزمن هستند. روغن زیتون با داشتن خاصیت ضد التهاب باعث می شود که احتمال بروز این اختلالات و بیماری ها در فرد کاهش یابد .و از طرفی با مصرف مداوم و صحیح آن می توانید از پیشرفت التهابات و مزمن شدن آن ها جلوگیری کنید. و احتمال ابتلا به بیماری هایی که گفتیم را کاهش دهید.
باور غلطی وجود دارد که روغن زیتون فرابکر نباید حرارت ببیند. در حالی که اینطور نیست. نقطه دود این روغن 190 تا 207 درجه سانتیگراد است. پس برای انواع زیادی از مدل های پخت کاربرد دارد و حتی برای سرخ کردن با حرارت متوسط نیز می توان از این روغن به راحتی استفاده کرد .