در این مقاله می خواهیم نکات پخت برنج ایرانی مرغوب نظیر برنج صدری و برنج طارم و راهکار هایی برای قد کشیدن بهتر برنج و خوش طعم شدن آن را شرح دهیم.
همانگونه که می دانید برنج های دانه بلند و بی کیفیت هندی که به راحتی قد می کشند، و تقریبا طرز پخت خاصی ندارند. پخت برنج ایرانی مرغوب واقعا یک مهارت محسوب می شود.طبخ برنج ایرانی متناسب با سال برداشت برنج ، نوع بذر و حتی میزان آبی که برنج در آن پخته می شود، فرق می کند.
تشخیص و انتخاب نوع برنج
برای پخت برنج یکدست و قد کشیده در ابتدا باید نوع مرغوب برنج را انتخاب کنید.
نکته اول اینکه برنجی که همان سال برداشت شده باشد معمولا مورد مناسبی نیست.برنج های قدیمی یا به اصطلاح کهنه(حداقل یک سال) غالبا کیفیت بهتری دارند و برای خرید توصیه می شود.
نکته دیگری که در بهبود پخت برنج تاثیر قابل توجهی دارد، اندازه دانه برنج هست. دانه های شکسته و خرد شده قطعا انتخاب خوبی نیستند.
اطلاع از ساختار دانه ها تاثیر زیادی در طرز تهیه برنج دارد. اگر دانه برنج خام، زیر دندان به راحتی خرد بشود، گزینه خوبی برای خرید نیست.
مورد دیگری که هنگام خرید باید به آن توجه کنید، عطر و بوی دانه برنج هست.تعدادی دانه برنج را کف دست بریزید و به هم بمالید. آن را نزدیک بینی بیاورید و به راحتی عطر آن را احساس می کنید. برنج ایرانی مرغوب اگر کهنه هم باشد، باز هم عطر و بوی خودش را مثل روز اول حفظ می کند.
روش پخت برنج ایرانی به صورت آبکش :
ابتدا برنج را درون کاسه ای ریخته و چندین بار آبکشی می کنیم تا آب آن زلال شود.
به ازای هر پیمانه به سه پیمانه آب و نصف قاشق چایخوری نمک به آن اضافه می کنیم و حداقل برای دو ساعت میگذاریم تا خیس بخورد.
برای خیس کردن برنج باید از آب ولرم استفاده کنیم زیرا آب ولرم باعث میشود برنج زودتر خیس بخورد.
بعد از خیس خوردن برنج ، آب را در قابلمه به جوش آورید و برنج را به آن اضافه کنید (به نسبت سه به یک). برنج را در آب جوش ریخته و به ازای هر پیمانه یک قاشق غذاخوری نمک اضافه کنید.
مدت زمانی که خامی برنج گرفته شود بر حسب میزان سختی آب و ارتفاع محل سکونت از دریا، متفاوت است. در مناطق کوهستانی و مرتفع برنج ایرانی دیرتر به نرمی مطلوب می رسد.
برای تست اینکه خامی دانه های برنج گرفته شده یا نه ، یک دانه برنج را با انگشت له کنید. باید مرکزش کمی سفت و بیرون آن نرم باشد . یا یک لیوان آب سر به آب در حال جوش قابلمه بیفزایید، تعدادی از برنج ها باید روی آب شناور شوند.
سپس برنج را آبکش می کنیم و چنانچه احساس کردید نمک آن زیاد است کمیآب روی آن می ریزیم . قابلمه را روی حرات گذاشته و مقداری روغن به آن می افزاییم. کف قابلمه به عنوان تهدیک، کمی نان یا زعفران آب شده یا سیب زمینی حلقه ای ریخته و برنج را از آبکش به قابلمه برمی گردانیم.
درب قابلمه را با استفاده از دم کنی یا پارچه حوله ای می پوشانیم .زیر قابلمه شعله پخش کن قرار می دهیم و شعله را زیاد می کنیم. پس از 10 الی 15 دقیقه شعله را کم می کنیم. اجازه میدهیم به مدت ۴۵ دقیقه دم بکشد.
نکات :
اندازه قابلمه باید متناسب با حجم برنج باشد. قابلمه زیاد بزرگ باشد تهدیگ زیادی خواید داشت و اگر زیاد کوچک باشد به خوبی دم نمی کشد.
اگر برنج خیلی سفید می خواهید می توانید هنگامی که برنج در حال جوش است به اندازه یک قاشق مربا خوری آبلیمو یا آب نارنج به آن اضافه کنید.
قاعدتا استفاده بیش از حد می تواند به تغییر طعم برنج منجر بشود.
کمی روغن به محتوای ظرف اضافه کنید تا دانه های برنج به همدیگر نچسبند.
پس از آبکش کردن سعی کنید برنج را به شکل هرم درون ظرف بریزید تا تمامی دانه ها فضای کافی برای قد کشیدن داشته باند.
اگر برنج ایرانی شما نو یا به اصطلاح امساله است، آن را خام تر آب کش کنید و مقدار کمی آب و روغن موقع دم کردن به آن بیفزایید.