چای پس از آب پرطرفدار ترین نوشیدنی جهان به شمارمی آید . چنان چه امروزه بیشترایرانیان حداقل یک لیوان چای را در روز می نوشند و براین باورند که با نوشیدن چای ، خستگی های روزمره برطرف می شود.
چای گیاهی است بوته ای که گاهی ارتفاع آن تا 8 متر می رسد. برگ های آن به صورت بیضی شکل، نیزه ای و نوک تیز، سفت و سخت هستند.
چیدن برگ های سبز و جوان گیاه چای به وسیله دست انجام می شود و این برگ ها پس از جمع آوری برای آماده سازی به کارخانه تحویل داده می شوند. در کارخانه این برگ های جوان و سبز پس از انجام کارهایی همچون پژمرده کردن، لوله کردن، برشته کردن، تخمیرکردن، بخار دادن، خشک کردن و بسته بندی کردن تبدیل به چای سیاه می شوند.
برای تهیه چای سبز، برگ های سبز چای را کمی برشته و سپس خشک می کنند، به همین دلیل چای سبز، رنگ خود را حفظ می کند.
در حال حاضر چای ایرانی در جهان پرآوازه است و آنچه به عنوان چای ایرانی در جهان شناخته می شود، چای شمال ایران، به ویژه منطقه لاهیجان است.
انواع مرغوب چای ایرانی در مقایسه با چای های خارجی خالص و دارای عطر و طعم بسیار خوبی است. در صورتی که چای های خارجی دارای مقادیر زیادی رنگ و طعم دهنده مصنوعی هستند.
چای سیاه مقداری زیادی کافئین دارد از این رو اثر آرام بخشی برروی سیستم بدن برجای می گذارد .همچنین نوشیدن چای منجر به رفع خستگی افراد می شود و از همه مهمتر می تواند به بدن پلی فنول ( مواد آنتی اکسیدان هایی که موجب محافظت از سلول های انسان می شوند ) برساند.تاکنون 51 خاصیت برای چای سیاه گزارش شده است که مهم ترین این خواص عبارت از ضد درد، ضد آمیب، ضد آلزایمر (ضد فراموشی)، ضد آرتریت ، ضد تصلب شرائین، ضد باکتری، ضد سرطان ، ضد افسردگی، ضد قند خون ، ضد التهاب، ضد جهش ژنی، ضد نیتروزآمین، ضد اسپاسم، ضد ویروس، مقوی قلب، محرک سیستم عصبی مرکزی، ادرار آور، محافظ کبد ، کاهنده ی پرفشاری خون ، محرک قدرت ایمنی بدن، کاهش دهنده ی چربی خون، کاهش دهنده ی تری گلیسریدها و محرک مجاری تنفسی است .
مصرف چای سبز از نظر سلامتی بسیار مفید و با ارزش تر از چای سیاه است زیرا میزان پلی فنول آن بیش از چای سیاه است .چای سبز به دلیل این که در عمل آوری و فرآوری کارخانه مرحله تخمیر را ندارد ، دارای خواص بیشتری است زیرا پلی فنول آن از بین نمی رود. در چای سبز حداکثر مقدار آنتی اکسیدان ها و پلی فنول ها حفظ می شود .چای سبز به عنوان پیشگیری کننده از حمله قلبی وسرطان شناخته شده و یک نقویت کننده بسیار مفید است. این چای دارای خاصیت ضد چربی (از هر نوع) و مقوی اعصاب است و با مصرف چای سبز کلسترول خون به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
سلام ،خیلی اتفاقی وارد این پست شدم ،خیلی هم خوب بود
تشکر از شما.