برنج ایرانی انواع متفاوتی دارد برای مثال از نظر رنگ ، شکل ، بلندی ، قطر دانه و همچنین عطرهای متفاوت میتوان آنها را از هم تشخیص داد . برنج شمالی با توجه به خوشپخت بودن و عطری بودن و اینک در پخت دوم چگونه است .اقلام برنج در بازار قیمتهای متفاوتی دارند ، ما در این مقاله سعی میکنیم بطور خلاصه و مفید انواع برنج را برای شما شرح دهیم. تا در هنگام خرید برنج اطلاعات مناسبی داشته باشید .
برنج هاشمی برنج شمالی محبوب
یکی از انواع برنج شمال برنج هاشمی است. برنج هاشمی توسط یوسف هاشمی در سال 1364 در روستای چاپارخانه کشف شد . یوسف هاشمی هفت خوشه برنج متفاوت در میان خوشه های برنج بینام مشاهده کرد .آنها را جمع آوری کرد و هر سال آنها را نشا کرد و هر سال میزان برنج بیشتری برداشت کرد ، او اینکار را تا زمانی ادامه داد که کل مزرعه برنجش را به کشت برنج تازه کشف شده برد . و کم کم اهالی روستا این نوع برنج را کاشتند .تا امروز که تقریبا نیمی از زمین های کشاورزی گیلان با برنج هاشمی کاشته میشود . برنج هاشمی بو و طعم بسیار مطبوعی دارد. وقتی برنج سفید هاشمی را در میان مشت خود بگیرید و یک ها ! بکشید بوی شالیزهای برنج به شمامتان میرسد.
این برنج بعد از پخت اول مانند برنج های پیش از خود خشک نمیشود .بلکه نرم و خوش طعم باقی میماند و به راحتی میتوان دوباره آن را گرم کرد و نوش جان کرد . برنج های پیش از برنج هاشمی بعد از پخت اول بسیار خشک میشدند و خوردن آن معده را اذیت میکرد . از طرفی دیگر برنج هاشمی برای کشاورزان بسیار خوشحال کننده بود زیرا این برنج در هر هکتار 500 الی 600 کیلوگرم محصول بیشتری میدهد .برای دفع آفات در زمین های کشاورزی از سموم مختلف استفاده میشود که برنج هاشمی نسبت به برنجهای مشابه به سم کمتری نیاز دارد ، برنج هاشمی نسبت به برنج علی کاظمی و برنج بینام شکل ظاهری متفاوت تری دارد بلندتر و چاق تر است . از نظر معطر بودن به پای برنج صدری نمیرسد ولی بسیار خوش عطر است.
برنج علی کاظمی
از انواع دیگر برنج شمالی ، برنج علی کاظمی است. که در سال 1360 توسط علی کاظمی در روستای شکارگوراب بالا کشف شد. ابتدا تنها چهارخوشه بود و علی کاظمی طی هفت سال با صبر و حوصله آن را به یک هکتار رسانید . نژاد برنج علی کاظمی از برنج بینام است در واقع تغییر ژنتیکی خود به خودی برنج بینام در مزرعه علی کاظمی و نبوغ و صبر علی کاظمی بوده که امروزه نام این برنج را میتوانیم در سرتاسر بر سفره های مردم ببینیم .
برنج علی کاظمی از نوع برنج های پر محصول است و بسیار خوشپحت است اما به مرغوبیت برنج هاشمی و طارم نمیرسد . برنج علی کاظمی هم اکنون در استان های گیلان ، مازندران و گلستان کشت میشود.
و جالب این است که انتقال این برنج توسط شبکه کشاورزان انجام شده و دولت در پخش این نوع برنج هیچ گونه دخالتی نکرده است .
برنج دمسیاه
از دیگر انواع برنج شمال ، برنج دمسیاه است که نام دیگر آن طارم دمسیاه است . در استان های شمالی کشت میشود . این برنج از نظر کیفیتی بسیار با کیفیت و معطر است. اما بدلیل بهره وری کمی که نسبت به برنجهای مشابه دارد کشاورزان گیلانی بطور محدود به کشت آن میپردازند و به همین دلیل نسبت به برنجهای پرمحصول قیمت بالاتری دارد .
برنج طارم
جالب است بدانید این برنج ابتدا در زنجان کشت شد و بعد به استان های شمالی کشور منتقل شد. برنج طارم از مرغوبترین برنجهای ایرانی است . اما میزان تولید محصول در هر هکتار نسبت به ارقام پرمحصول به قدری است که واحد جهاد کشاورزی بر روی این نوع برنج حمایت و سرمایه گذاری نمی کند . برنج طارم چهار نوع متفاوت دارد : طارم عطری – طارم هاشمی – طارم صدری – طارم دمسیاه
بدلیل کم محصول بودن و مرغوبیت بالا و همچنین عطر مختص به خود قیمت برنج طارم نسبت به برنجهای پرمحصول قیمت بالاتری دارد.
برنج شیرودی
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر استان مازندران برای رسیدن به هدف بهره وری کشت برنج شمالی مناسب . اقدام به تغییر و اصلاح برنجهای موجود پرداخته و در نهایت به برنج شیرودی دست پیدا کرده است . برنج مناسب برنجی است که نسبت به آفات و سموم مقاومت بیشتری داشته باشد .. میزان محصولی بیشتری بدهد همچنین شکل ظاهری مثلا قد بلندتری داشته باشد . خوش عطر بودن ، خوش طعم بودن و خوشپخت بودن از فاکتورهایی است که در اقلام برنج درنظر میگیرند.
برنج شیرودی نسبت به بیماری ها و آفات مقاومت بیشتری دارد . طبخ آن قابل قبول است و از اقلام پرمحصول میباشد .به علت داشتن چنین ویژگی های از سمت کشاورزان بازخورد خوبی داشته .